譚詠麟係咪打不死

討論任何有關Alan的事情、新聞

譚詠麟係咪打不死

文章div » 2012-09-02, 03:35

圖檔

譚詠麟︰一定要有國民教育 !

民建聯新界西候選人陳恆鑌的競選口號是「向前!香港不能再拖!」受到演藝界名人譚詠麟的認同。譚詠麟日前在微博上寫道,立法會快將選舉,近日街頭助選團涌現各有千秋。唯口號很重要,他雖不太認識陳恆鑌,但認為他的口號很中听,因香港真的不能再「拖」了!

立法會選舉臨近,譚詠麟二十六日出席一個活動時,認同「向前」的口號,指出現
時香港很多東西都要落實,他希望新一批立法會議員有新的干勁,帶動香港向前,不要再拖。因為爭拗太多做不了事,再拖只會影響民生︰「我希望社會多些和平氣氛,不要經常爭拗,因為爭拗太多做不了事。

目前,最為重要是落實、推行,市民才可受惠。好似大橋、通車……都要全部上馬,馬上要做,市民才可能從中受惠。」

談到國民教育這個熱門話題時,譚詠麟認為,一定要有國民教育!但需要多溝通、多共識。

ALAN,你見報率可以入見力士,成日講3級笑話不特止,仲要成日出黎廢噏,每隔一排又噏,網上圍插,不關你事又噏,人地感情又噏,熱門話題又噏,時事又噏,政治又噏,你噏少句,係咪會死,每次噏完,網上圍插,屍還遍野,ALAN,你都知今日同未來網絡係主流媒體,你覺得你自已係咪打不死!

ALAN你都係唱歌算啦
div

Re: 譚詠麟係咪打不死

文章cityhunt » 2012-09-02, 17:00

所以呢度咪愈來愈少人囉
想多人氣真係要上weibo同big6網了。
頭像
cityhunt

文章yauwailino2002 » 2012-09-04, 16:38

大陸咁多億人,香港得個幾百萬,得罪邊邊好? 我好唔想咁講 唉
yauwailino2002

文章div » 2012-09-05, 01:39

yauwailino2002 寫:大陸咁多億人,香港得個幾百萬,得罪邊邊好? 我好唔想咁講 唉

今日爛果報導好多演藝界人士一面倒支持班學生,佢地係大陸係咪冇戲拍,冇得唱,冇生意做呢?
呢次最大件事ALAN被人鬧已慣,最幣連好多倫迷都唔撐,鬧埋一份,大家有冇留意到,每次有什麼大事小事,ALAN都捲入旋渦,連報紙佬都寫他口不擇言來形容他,我唔知道呢次事件對佢幾大影響,我唔係想期望見他再現光芒,什麼幾多白金,什麼幾多場演唱會
而我係唔想見到佢"晚節不保"既一日,佢就係慢慢行緊過去
div

文章cityhunt » 2012-09-06, 18:54

早兩晚, 光明頂陶傑也不點名批評,
部份演藝界人士,
自己兒女讀國際學校,
反而去支持香港的小朋友要有國民教育,
好比一些毒販,
唔比自己的子女吸食毒品,
卻要別人吸食毒品,

譚校長的兒子是否應該已經畢業了吧?
其實, 好話唔好聽, 佢都唔係第一次了,
明明都唔關佢事, 唔出聲無人會話佢的,
係每次都企出來, 企在權貴的一面, 企在最前的一面,
唔好擔心佢晚節不保了,
要聽歌既, 一樣有班死忠無論佢多多廢話一樣照聽,
北上更有源源不絕大量歌迷供應,
要鬧, 十幾年前我已經鬧夠了,
而家每次佢講野我真係當睇小丑, 但心底都希望唔好太醜吧?
其實佢係8-90s 的年輕人心中,
一早已經同成龍大哥一樣, 神憎鬼厭了,
面對現實吧.
頭像
cityhunt

文章div » 2012-09-07, 03:06

回覆cityhunt

ALAN要解釋佢個仔點解讀國際學校,點解咁諷剌?
十幾年前鬧夠?十幾年前有無互聯網?尤其這幾年仲更發達,加上人民力量社民連既網上威力,ALAN頂唔頂得住?
佢係8-90s 的年輕人心中神憎鬼厭了,一講到政治,何止8-90s年輕人?
成龍,佢自菲律賓事件後都冇再發表偉論,亦冇經常係香港出現,成龍係香港神憎鬼厭,但佢仲有大陸,外國人當佢神咁拜,至於ALAN,根係香港,家係香港,經常出現香港,試問佢仲有幾多quota,唔通要下次大遊行,除左政府官員紙牌,亦有ALAN紙牌,佢先後知後覺?
cityhunt,之前你問唱回歸歌點解巴打淨係鬧佢,我覺得呢件事冇問題,大把人唱過回歸歌,劉德華唱中國人,周潤發拍建黨偉業啦,我只可以答係"人"問題,唔同呢次,ALAN徹徹底底表露出黎,呢次之後,ALAN就代表民建聯,ALAN就係娛圈劉江華,ALAN就被毒果日後長期追擊對像
div

文章cityhunt » 2012-09-07, 19:29

10幾年前當然有互聯網啦,
我是1998年-2000年已經有一個譚詠麟的網頁,
此版的人很多也會記得,
是我本人率先從阿倫挺董時開始,
每次都是站在普羅大眾的對面,
平時就口不擇言, 講咸濕笑話,
政治事件就跟民建聯同一口徑,
這些我多年前已經講過了, 也跟部份原本友好的歌迷,
連朋友都無得做了,
到現在, 他已經60有3了, 仔也畢業了,
我們還可以做什麼? 沒有, 他是不會改的,
你只可以選擇繼續聽, 還是以後當沒有譚詠麟這個歌手,
當佢透明, 他又不是政治人物, 難道要去佢屋企示威嗎?
極其量是他自已選擇做一個神憎鬼厭的藝人了.
頭像
cityhunt

文章div » 2012-09-08, 01:14

回覆cityhunt

你說得對,我要糾正,十幾年前有互聯網,但無現在咁發達, 依家一手機在手已知天下事
講番國民教育,我冇意見,有人話ALAN有佢表達自由,但大家都睇到佢既往績,大家都知香港係多元化社會,而家搵邊個做特首都死,乜都反,點做?開頭呢個話題冇咁刺熱,係毒果每天報導,新聞每天報導,形成社會反對聲音擴大,試問支持國民教育既有冇一大班人出黎示威話我支持國民教育,亦有冇報紙每天報導邊個支持國民教育?幸好呢次政策係梁振英政府,如果係曾蔭權,同曾蔭權有世仇既,而家變左梁粉報既西方報,仲唔雙雙發功雙管齊下,個時壓力仲大
今晚大會話有12萬人集會,今日係港島區人民力量拉票叫口號時,唔知我有冇聽錯,聽到譚詠麟三個字,各位倫迷,唔好意思講句,ALAN呢次真係大單,我諗佢真係望住13億人市場吧了
難道去佢屋企示威--冇咁嚴重,吹下水探討下ALAN姐

還是以後當沒有譚詠麟這個歌手--前幾日係網上見到個題目係如果ALAN死祝賀POST多過哀悼POST,幾心傷,我唔知其他倫迷見到有咩感受,神憎鬼厭地步仲可以去到幾遠,只能慨歎一個支持咁耐既歌手會搞到咁,全因自已搞成
最後由 div 於 2012-09-09, 01:56 編輯,總共編輯了 1 次。
div

文章cityhunt » 2012-09-08, 21:40

睇開些吧, 不要擔心什麼晚節不保, 什麼神憎鬼厭,
唔好覺得今次好大件事,
因為已經係去到最差, 因為已經是晚節不保,
因為已經是神憎鬼厭,
沒有得再差的了, 今次真係小事一單!
最近阿叻被大陸拉了, 觀看高登巴打,
大把人問幾時到阿倫,
我敢保證, 如果阿倫死左,
一定係"熱烈地彈琴熱烈地唱"多過哀悼的了!
總之有歌就聽, 有演唱會睇就睇,
不要再想太多了.
頭像
cityhunt

文章div » 2012-09-09, 02:25

回覆cityhunt

點解我覺得唔係小事,因為呢個話題係依呢個星期係香港好熱烈,而又出黎話支持既除左政府官員,某些政黨外,最資名既只有ALAN一個,我諗唔到其他,覺唔覺好孤單?今日政府宣佈改動,希望稍為降溫
其實意見不一好正常,但點解ALAN神憎鬼厭到話如佢死都高興,我覺得係慮積番黎,好多人不滿意他就係佢其身不正,仲要成日出黎指指點點,批評別人哀多口,仲以焯號'校長',仲話教授,如為人師表,會唔會成日係咁多媒體面前講咸野
我唔會想太多,吹下水姐,因為已被成為事實,因為已被歷史記載,被人追擊就少不免
我照樣會繼續支持佢,因為佢每次遇到逆境時都仲可以對住我地笑騎騎,呢種態度真係冇乜人可以做到,同值得學習的,希望ALAN真係講得出做得到,SHINE A LIGHT,唔係獲獲新鮮獲獲金
div

下一頁

回到 一般討論區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客