從"手汗"看阿倫的創作

從"手汗"看阿倫的創作

文章實在麟迷 » 2008-10-23, 02:52

曾經睇過一篇文章,大概話阿倫既作品都唔係佢所作,傲骨曲風近似蔡國權,而迷痴的心又係林敏聰style .... 我絕對唔認同,那位仁兄恐怕係睇愛的逃兵睇到儍左 :roll:

從alan-tam.com聽過手汗,再回顧一下Alan過去既作品,發覺阿倫作既歌旋律都偏向簡單易上口,風格廿多年不變。再睇番近年既作品,大部份都係Rock味較重,而副歌部份超級簡單(好唔好聽則....各花入各眼) :twisted:

男人心事 - 各自行 結伴行 ........獨自行 結伴行 ......
手汗 - 牽過手 分過手 ........每一次 想牽手

一路到天涯 - 撒哈拉 布達拉 .....狂歌吧 飛奔吧 ......
夜晚的彩虹 - 我在這裡 深夜裡 .....我輕輕地 吻吻你 感覺在夢裡.....

Take It Easy - Take it easy 點會有事 難事變輕易

世事無絕對 (寄語任何曾失意的人) - 我要活下去 我要活下去 願勇敢去面對 (現)我要活下去
頭像
實在麟迷

Re: 從"手汗"看阿倫的創作

文章上海章漪 » 2008-11-16, 00:34

这些年alan忙太多的生意,创作歌曲需要感觉和氛围,不可强求了。

觉得alan也许以后会创作首给儿子的励志亲情歌曲呢,等等看哦。
上海章漪

Re: 從"手汗"看阿倫的創作

文章法蘭基 » 2009-03-15, 01:47

實在麟迷 寫:曾經睇過一篇文章,大概話阿倫既作品都唔係佢所作,傲骨曲風近似蔡國權,而迷痴的心又係林敏聰style .... 我絕對唔認同,那位仁兄恐怕係睇愛的逃兵睇到儍左 :roll:

從alan-tam.com聽過手汗,再回顧一下Alan過去既作品,發覺阿倫作既歌旋律都偏向簡單易上口,風格廿多年不變。再睇番近年既作品,大部份都係Rock味較重,而副歌部份超級簡單(好唔好聽則....各花入各眼) :twisted:

男人心事 - 各自行 結伴行 ........獨自行 結伴行 ......
手汗 - 牽過手 分過手 ........每一次 想牽手

一路到天涯 - 撒哈拉 布達拉 .....狂歌吧 飛奔吧 ......
夜晚的彩虹 - 我在這裡 深夜裡 .....我輕輕地 吻吻你 感覺在夢裡.....

Take It Easy - Take it easy 點會有事 難事變輕易

世事無絕對 (寄語任何曾失意的人) - 我要活下去 我要活下去 願勇敢去面對 (現)我要活下去

很有理據的分析!以我所知,樂壇上的確有"幕後代作"這回事,但他們很多都是為成了名的創作人應付應接不暇的工作。我不覺得Alan有需要找人請槍,但有可能會找高人修正一下作品,始於Alan的強項不在樂理上。
頭像
法蘭基

回到 歌曲討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客