[集中討論、資料]全新專輯"Mr. Tam 再度感動" 票選

Alan碟評

你最喜歡的3首歌!

讀愛 (劉諾生作曲)
9%
上次無下次 (黃貫中作曲)
30%
香港香港 (黃貫中作曲)
5%
Mr. Tam (Mr. 作曲、合唱)
20%
小悲咒 (劉以達作曲)
10%
那些感動過人的歌 (蘇德華作曲)
3%
高低一起 (鄧建明作曲)
16%
再問前程錦繡 (Biz作曲)
5%
其實你可以 (劉諾生作曲)
0%
上善如水 (Alan Tam作曲)
1%

總投票數 : 328

Re: [集中討論、資料]全新專輯"Mr. Tam 再度感動" 票選

文章admin » 2009-06-21, 00:19

0823 寫:小悲咒 (劉諾生作曲) 打錯啦.. 劉以達至岩呀!

Thanks! corrected :)
admin
系統管理員

Re: [集中討論、資料]全新專輯"Mr. Tam 再度感動" 票選

文章Chip n Dale » 2009-06-22, 01:14

最能感動我ge並唔係那些感動過人的歌, 而係上次無下次! 曲好有mood, 詞夠touching, 唱的夠肉緊!

其他歌都唔差, 但我睇好上次無下次跑出成為亞倫另一金曲
Chip n Dale

文章mpact » 2009-06-24, 02:52

我最like 上次無下次, 高低一起但贊成先plug Mr. Tam, 輕鬆舒服適合懶洋洋的夏日
mpact

文章ernest » 2009-06-24, 12:13

Alan, I bought your new CD today! How can I vote? I love over 5 songs in your CD! I can't really decide on any top 3. Here is my rating - (* worst, ****** best)

1. 香港 香港 ****
2. Mr Tam *****
3. 讀愛 ****
4. 再問前程錦繡 ****
5. 其實你可以 **
6. 那些感動過人的歌 ****
7. 上善如水 **
8. 小悲咒 *****
9. 上次無下次 *****
10. 高低一起 *****
ernest

文章野虎 » 2009-06-24, 22:09

读爱:一见钟情的作品
MR.TAM:感觉好舒服
小悲咒:一直比较喜欢达明,找到感觉了。。。
野虎

文章大口仔 » 2009-06-24, 22:41

一聽已經好鐘意<上次無下次>, plug唔plug無所謂, 最梗要再開個唱,唱次現場, 呢首歌好阿Paul風格, 好似當年Beyond隻<不見不散>arrangement一樣.

:ugeek:
沉思的海鳥 彷也知道 幻想著跟你一起
頭像
大口仔

文章校長fans » 2009-07-03, 00:41

整張唱片極具水準,很喜歡上次無下次,校長唱得絲絲入扣。高低一起和Mr Tam也十分悅耳,尤其Mr Tam十分時代感。

校長萬歲 :lol:
校長fans

文章water » 2009-07-04, 23:24

我自己都幾鐘意呢隻碟..特別是上次無下次...很有味道..我真的在第一次聽的時候 毛管動了..
water

文章mr.tam » 2009-07-05, 12:35

聼完成張碟,感覺好refreshing,好好聼 ~ 乾淨、簡單、無雜質 ~ 就係還原最基本的band sound !

而我自己全張碟最like的歌,就是《上次無下次》,首先d歌詞好到,其次就係Alan的演繹啦,我覺得佢唱得好有感情,非常引人入勝,好touching,handle得好好~

我第二最愛就是我自己:《Mr Tam》 :P 也是一首十分搶耳的歌,MR & Alan對唱,聽下去十分舒服,Alan唱得好soft

第三最愛的是《香港 香港》整首歌氣氛高漲,Alan的狂野豪放演繹得恰到好處,首歌幾易上口,我聽左一、兩次已經可以跟到唱 :lol:

仲有仲有《小悲咒》個flow很好, 感覺很迷,有點像關淑怡會唱的那種快歌。《再問前程錦繡》感覺輕快,《其實你可以》初頭聽都無咩感覺,聽多兩聽,突然覺得好好聽,唔知點講呢,香港歌手好少唱這一類的歌。

個人反而唔係咁鍾意《那些感動過人的歌》,那些旋律歌詞我覺得有點老土。

整體黎講,我覺得Alan真係用心做碟,唔再係半年一次随便交功課,儘管我仍然好懷疑大眾能否消化到隻碟 (特別係聽倫大的),好在有《讀愛》、《高低一起》兩首很耐聽的歌打底
頭像
mr.tam

文章忘不了麟 » 2009-07-08, 23:12

聽了三星期仍然最耐聽是上次無下次, 其次是Mr Tam, 高低一起, 讀愛愈聽愈有味道.

香港香港夠爆炸,等待Alan唱現場. 小悲咒, 再問前程錦繡都好有驚喜, 頗好的嘗試!

上善如水曲詞尤如歌名, 清淡如水沒驚喜, 是碟內較差的歌
還有下次 而愛情沒然後 然後已經恨遲
忘不了麟

上一頁下一頁

回到 碟評

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客