[集中討論、資料]全新專輯"Mr. Tam 再度感動" 票選

Alan碟評

你最喜歡的3首歌!

讀愛 (劉諾生作曲)
9%
上次無下次 (黃貫中作曲)
30%
香港香港 (黃貫中作曲)
5%
Mr. Tam (Mr. 作曲、合唱)
20%
小悲咒 (劉以達作曲)
10%
那些感動過人的歌 (蘇德華作曲)
3%
高低一起 (鄧建明作曲)
16%
再問前程錦繡 (Biz作曲)
5%
其實你可以 (劉諾生作曲)
0%
上善如水 (Alan Tam作曲)
1%

總投票數 : 328

Re: [集中討論、資料]全新專輯"Mr. Tam 再度感動" 票選

文章傻C » 2009-07-10, 11:39

這張專輯是今年廣東歌不能錯過的一張好唱片。

齋睇碟名,以為八十年代的亞倫回來了。但事實並非如此,亞倫近十年都有走回頭路的念頭,但日落時分等複製八十年代原素的歌曲,怎也比不上那些經典。Rock,他不是沒有玩過,但今次環繞的概念,是最實在的band sound,而今次亦聽得他落足心機演唱每首歌。對我而言,每首歌也是精品。

讀愛看似平平無奇的K歌,這首歌的出現是告訴大家,就算有好的K歌,也要有唱得的人才可令歌曲昇華,而不是給你去唱K練十萬次,就可以唱得好過原唱者。 :lol:
亞倫就像私房菜 - 佢肯煮乜我就食乜
頭像
傻C

Re: [集中討論、資料]全新專輯"Mr. Tam 再度感動" 票選

文章SZEKI » 2009-07-10, 22:10

上一隻買ge係天與地 :P

好有heart ge一隻碟, 成隻碟既曲風班底喪吸引我, 下次搵埋人山人海, Rubberband, 農夫

除左其實你可以同上善如水, 其他都鍾意
然而愛在甜後 只恐怕極其酸
應該如何打算 讓這愛自行了斷
頭像
SZEKI

文章嘩哈哈 » 2009-07-14, 12:12

講真開頭聽, 覺得普通bor, 但聽落, 覺得佢唔想唱k歌, 唔會令你立刻鍾意, 但越聽越鍾意, 聽聽下覺得mr tam, 小悲咒, 香港香港, 高低一起都唔錯. 最鍾意 上次無下次, 歌詞好正, 呢幾晚都係聽緊佢 :D
嘩哈哈

文章譚校長 » 2009-07-14, 17:57

上次無下次跑出 :D :D
永不想你 , 曾話不愛你 , 但前事至今總未忘盡 , 仍是會想起 , 永不想你 , 曾話不再愛 , 但留在我的心裡面 , 仍是當天的你
頭像
譚校長

文章叮叮車 » 2009-08-07, 11:47

我係死硬派
但係我唔係盲目...即使係alan既歌...
亦有我唔識欣賞既地方...

今次《Mr. Tam 再度感動》應該都想o係音樂上做返d野...band sound/rock好好聽
希望佢走多d呢類型格歌

我都好鍾意上次無下次,
尤其CHORUS 在蜜月的套房 仍為妳預留位置
果一下 好觸動到我~

不過老實講...
林若寧D詞雖然追唔上林夕...OR Y文等等老手,,
但係都總算填得有板有眼, 總好過林xx填既爛詞!
頭像
叮叮車

文章最愛麟的人 » 2009-08-23, 10:33

上次無下次越聽越鍾意
因有麟漫長路 再倦也笑
頭像
最愛麟的人

文章月下老人 » 2009-08-23, 23:27

呢一隻碟, 我好支持..
加入了不同歌路的Alan, 成隻碟都好好聽, 唔係好多歌手可以做到.. 帶有一點rock味, band feel的.
個人認為, 上次無下次, Mr Tam, 小悲咒, 讀愛 ...呢幾隻搶d :lol:
其實每一次咁近咁望住Alan, 都會令我自己心跳加速嘅
月下老人

文章雅琪 » 2009-08-25, 02:31

讀愛好好聽...
LoVe”Alan Tam
頭像
雅琪

文章byknmc » 2009-09-06, 00:48

全新專輯"Mr. Tam 再度感動"
與過去專輯非常不同,這專輯使人舒服 :D
特別是Mr Tam & 高低一起,非常正
歌詞寫得好好
希望Alan在香港開演唱會可以聽現場版本 :D
非常期待 ;)
空想空講幾百次 推搪現實不合意
拖拖拉拉損鬥志 妳可否現在不遲疑
byknmc

上一頁

回到 碟評