集中討論 【708090後】CD + DVD

討論任何有關Alan的事情、新聞

Alan首張創作大碟, 大家最喜歡那一首?

趣味人生
2%
公主大人
61%
循環天地間
7%
點點天地心
2%
開心失樂園
24%
簡單就是愛
沒有投票
相信便可以
2%
7890轉 Medley
沒有投票

總投票數 : 41

集中討論 【708090後】CD + DVD

文章admin » 2013-09-17, 01:45

圖檔

請大家發表意見。大家最喜歡那3首?
admin
系統管理員

Re: 集中討論 【708090後】CD + DVD

文章jon » 2013-09-18, 01:53

聽了數遍, 公主大人一聽到就上腦, 最有冠軍相的作品.
反而點點天地心和趣味人生比較差, 環球怎樣揀選主打歌的? 還以為是關維麟年代, 第四CUT一定hit? :lol:
708090轉Medley揀歌和編曲都無厘頭, 寧願聽05年演唱會上那個作品Medley. 為什麼不翻唱滄海遺珠: 同根生/黃昏的聲音/友誼永在/再續無盡愛/喜愛? 又或者
都市獵人/知心當玩偶/卡拉永遠OK /倘愛是緣/結他的季節 :D
誰曾熱愛我 還盡以愛 用真心作證
頭像
jon

文章高高 » 2013-09-18, 10:40

今次麻麻啫,Shine A Light和Mr. Tam水準好得多。歌詞扣哂分啦,係唔係想target405060前? 咁娘! 我係70後80前都頂唔順!
旋律較喜歡公主大人和相信便可以
高高

文章囂士 » 2013-09-19, 09:20

公主大人最正!
循環天地間 d結他好堅
開心失樂園 好好Unn
相信便可以 好好聽好舒服

最唔like係趣味人生,過時
囂士

文章naoko3ma » 2013-09-19, 21:46

今次真係...要支持...全ALAN作曲!點都好啦!
naoko3ma

文章donna25 » 2013-09-19, 22:07

已聽左5次, 最鐘意係"公主大人", 希望alan會拍這首mv, 而整張碟做得相當唔錯, 錄音真係非常好, 好鍾意聽alan吹口哨聲及聽佢唱埋和音部份, 很有heart的一張創作大碟
donna25

文章沙煲仔 » 2013-09-19, 23:48

暫時吳識投票,質素唔差,但冇一首完全討好 :oops:

公主大人 - 那句"同樣性格 你寧願鬥氣 亦不講別離" 阿論唱到好似讀出來咁

相信便可以 - 旋律好正,但歌詞拖垮了

開心失樂園 - 咬字不清仍收貨? 真係似一take過

趣味人生 - 又不太差,但水準一般,回到94年那首人生基本法那模式

循環天地間 - 暫時比較好的一首,但又唔算係正野

簡單就是愛 - 比愛在陽光空氣中更過時的歌詞

點點天地心 - 平平無奇

7890轉 - 廣告上用串燒金曲來形容, 除了夢仍是一樣有少少金外,其他的銀和銅都未夠班!同意jon的論點,一係就攪alan作品串燒金曲 medley: 知心當玩偶/卡拉永遠OK/曾經/傲骨/喜愛/痴心的廢墟
一係就擺明玩side track 串燒: 都市獵人/倘愛是緣/友誼永在/緣份有限期/再續無盡愛/同根生,宜家呢? 唔湯唔水! 幾首都喺演唱會唱過下,唔算耳熟能詳,但又唔夠新鮮感 :lol:
頭像
沙煲仔

文章littlefans » 2013-09-21, 18:11

出碟沒有人氣係歌曲討論。
這碟可能破盡記錄,全新大碟竟然仲未有冠軍歌......一大警號,又做乜太陽計劃,又仁濟show, 又乜又物

第二plug 係coolman 論壇見到係plug 趣味人生,唉.....曲+詞都係好一般

見到咁少人投票,真係唔知點講。 仲話要角逐唱作人獎。

plug 公主大人,再拍埋MV 出第二版, 挽回一點聲勢好嗎??

環球黎緊quota 會俾克勤 1st plug 紙版屋(牌面作曲+填詞己係冠軍相) ,又要俾quota 俾Eason 神3rdplug....(airplay 落後緊), Alan 自己爭取一下,可以嗎?
littlefans

文章kennyfung » 2013-09-22, 17:37

我現在徹底的清楚點解這討論區咁少人來 : 經過長期的觀察, 來來去去都是那幾個人, 無論事無大小, 無論Alan做甚麼, 有好的壞的, 必定批評一番, 甚至可以說雞蛋里挑骨頭.....大佬呀, 上網的人, 必定是抽自己寶貴工餘的時間來求開心, 尤其上Alan這個網 ; 上親來都是那些說話, 即等於鑊鑊叫人來試食, 但鑊鑊都比淡而無味的食物給人吃, 久而久之, D人就會敬而遠之.....Alan Fans會如此, 其他街外人更加呢 ! 我明白批評的人用心良苦, 有的真是出自真心的; 但你們認為Alan會聽到咩? 不如睇下邊個有能力, 把自己寶貴的意見, 直接傳到比他助手Razzie, 又或他經理人張國忠先生仲實際得多啦.....想這地頭旺番場, 多番點讚賞和鼓勵他的說話, 必不可少 ! 人就是這樣吧......
kennyfung

文章蘿蔔基尼 » 2013-09-22, 19:53

kennyfung 寫:我現在徹底的清楚點解這討論區咁少人來 : 經過長期的觀察, 來來去去都是那幾個人, 無論事無大小, 無論Alan做甚麼, 有好的壞的, 必定批評一番, 甚至可以說雞蛋里挑骨頭.....大佬呀, 上網的人, 必定是抽自己寶貴工餘的時間來求開心, 尤其上Alan這個網 ; 上親來都是那些說話, 即等於鑊鑊叫人來試食, 但鑊鑊都比淡而無味的食物給人吃, 久而久之, D人就會敬而遠之.....Alan Fans會如此, 其他街外人更加呢 ! 我明白批評的人用心良苦, 有的真是出自真心的; 但你們認為Alan會聽到咩? 不如睇下邊個有能力, 把自己寶貴的意見, 直接傳到比他助手Razzie, 又或他經理人張國忠先生仲實際得多啦.....想這地頭旺番場, 多番點讚賞和鼓勵他的說話, 必不可少 ! 人就是這樣吧......

你覺得係呢個原因?我唔覺得係.你翻閱呢度以前到宜家嘅topics.正面始終居多.但後來逐漸變成批評居多.點解會咁你有冇去諗過?

想地頭旺.就要多謝讚賞同鼓勵?呢d乜嘢邏輯?你睇下網絡上面究竟有邊一個校長論壇真正旺場?就連花膠集中營嘅大陸百度網站.都不外其是.你要我哋學佢哋係唔係都俾個good.我諗成熟d嘅倫迷好難做到.

你要搞清楚一個地方存在嘅價值.究竟係俾我哋去討論探索.定係無病呻吟?
蘿蔔基尼

下一頁

回到 一般討論區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客