集中討論 【708090後】CD + DVD

討論任何有關Alan的事情、新聞

Alan首張創作大碟, 大家最喜歡那一首?

趣味人生
2%
公主大人
61%
循環天地間
7%
點點天地心
2%
開心失樂園
24%
簡單就是愛
沒有投票
相信便可以
2%
7890轉 Medley
沒有投票

總投票數 : 41

Re: 集中討論 【708090後】CD + DVD

文章kennyfung » 2013-09-22, 21:36

哈哈~~~~樓上的朋友你太抬舉我了!! 我都無話係邊個, 你就咁容易對另入座呢 !!!!
每個人的觀點和角度, 人人不同......唉, 無謂浪費時間點起爭吵的火頭了!!!
建議各位真心真意愛Alan的, 就拿些有建設性, 及可以預期會傳到比他聽到看到的寶貴意見仲有意義啦!
我不會再上討論區答任何野, 絕對現在做個隔岸觀火的人, 看批評的人批評, 看讚揚的人讚揚, 多麼寫意......駛乜勞吵呢! 反正我都唔識你們網上任何人.....
kennyfung

文章littlefans » 2013-09-22, 22:08

認同Kenny 講法,希望你唔好做CD Rom ,俾多D 意見,大家都愛Alan

我原本打左一篇野,不過post 後唔見左, post 唔到。。。summary 多一次

1. 形象/唱片定位, 以校長殿堂給地位,想出一張創作人專輯, 你認為係創作人grand 樣好D or 電腦化後 膠樣拿結他match D?
2. 歌詞:大家真係都好想譚生有經典歌再生。大家成長的"愛多一次痛多一次扣人心弘的歌詞"又或"畢境算是曾經努力過...."記得有網友話"大大時代"係譚生近10年最好聽的歌,譚生好似唔係好鐘意,點解個Gap 咁大? 我諗譚生要諗下。

3.P多D貼近大眾/DJ 睇法先PLug 歌。 近幾張碟,都有呢個問題。。 今次張碟, 個人覺得佛歌2nd plug/3rd plug(more risky) can make more sound to the public. 大家都想譚生係有能力再唱出造出流行經典的歌。 我係歌迷梗係唱得出讀愛、一點光、愛未等於擁有、Go!Go! 、約翰人生。 你試下問其他一般倫迷/左麟右李迷,你能唱出譚生上一首的歌係咩? 可能係答"情憑誰來定錯對"?"左麟右李? 
littlefans

文章蘿蔔基尼 » 2013-09-23, 08:40

kennyfung 寫:哈哈~~~~樓上的朋友你太抬舉我了!! 我都無話係邊個, 你就咁容易對另入座呢 !!!!
每個人的觀點和角度, 人人不同......唉, 無謂浪費時間點起爭吵的火頭了!!!
建議各位真心真意愛Alan的, 就拿些有建設性, 及可以預期會傳到比他聽到看到的寶貴意見仲有意義啦!
我不會再上討論區答任何野, 絕對現在做個隔岸觀火的人, 看批評的人批評, 看讚揚的人讚揚, 多麼寫意......駛乜勞吵呢! 反正我都唔識你們網上任何人.....

哈哈.呢位朋友你都唔好誤會.我都唔係講緊你.

我係講緊將人氣低落嘅原因歸咎於呢度批評Alan造成.事實上上得嚟呢度睇嘢留言.多數心智比較成熟!!!
我諗如果係要養眼先覺得好玩.咁不如唔好上呢度好過.好奇怪Alan為數唔多幾個自留地.嗰d唔「批評」嘅人氣又高得去邊?
又係咩原因?將因為批評講成人氣低落原因?鴕鳥d喎

我知你良性建議!但有用咩?你我歌迷得蟻民一個咋.如果一個地方係唔係都俾個good.係咁呻.咁呢度又係另一種方式嘅呻.
問題就係睇作為一個樂迷邊個用良心講嘢啫!要校長納言先至叫有建設性?唔好咁大諗頭啦! :mrgreen:
蘿蔔基尼

文章Madam Ma » 2013-09-25, 01:10

係有少少矢失望, 但未至於你地講得咁差.
真係有些fans仍停留於80年代, 想Alan樣樣做到好, 樣樣No. 1. 但佢半退休多年, 仲每年出一隻碟, 很難得了. 我地應該珍惜.

唯一唔滿意的, 係佢嘅唱腔, 越來越"現場"了 :lol:
頭像
Madam Ma

文章暴風女淫 » 2013-09-26, 01:17

除了簡單就是愛其他都ok,趣味人生初初聽痳痳,但聽聽下又幾好wor,「不錯一次,不長一智」已入腦 :lol:
暴風女淫

文章jon » 2013-09-26, 10:39

誰曾熱愛我 還盡以愛 用真心作證
頭像
jon

文章jon » 2013-09-26, 10:41

頭像
jon

文章jon » 2013-09-26, 10:41

頭像
jon

文章jon » 2013-09-26, 10:42

點點天地心 .png
點點天地心 .png (122.24 KiB) 被瀏覽 5037 次
頭像
jon

文章jon » 2013-09-26, 10:43

頭像
jon

上一頁下一頁

回到 一般討論區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客