又講下演唱會...

討論任何有關Alan的事情、新聞

Re: 又講下演唱會...

文章AlanFan » 2012-04-18, 14:40

譚氏擁躉 寫:好多時真係需要沈默是金, 譚生由97(?)年開始, 每次演唱會都重申"冇花巧, 純音樂, 現今演唱會己經離軌"等廢話, 等同趕客.
Sam Hui曝光率低反而係好事, 唔會俾人話阿伯囉嗦.

我可以咁講, Sam Hui, 徐小鳳識見好就收, 俾人巨星感覺. 譚生唔知衰又唔收口, 所以成日中招. 仲有, 演唱會口碑係人地建立, 唔係靠自己把口ge.

係囉.

而且我覺得.近些年(特別睇佢D強國演唱會)都會賽前強調:保證唱足X小時....

搞到好似落九龍塘時鐘酒店咁: $XXX 包晒六小時過夜長述.

好似時間越長.就越有吸引力咁.

或者.演唱會時間長.係吸引D.但真正吸引到消費者.係演唱會嘅演出.
AlanFan

文章cityhunt » 2012-04-19, 12:33

講開強國演唱會,我那日睇阿sam發覺有個現象,就是也有為數不少的強國歌迷。
我本人對強國人沒太多的敵視,但因阿sam的歌曲他們實在不熟悉,
對他們來說是悶場,沒多久就聽到很多普通話高聲對話的聲音,對我來說實在困擾。
以下一段是我在網上看到一段相關的微博。

"其实,今天还去看来克许冠杰演唱会,年纪挺大的,肌肉松弛,舞姿滑稽,但是精神风貌不错.唉,只有3,4首歌我熟悉,别的都不懂,他是笔张学友还要老一代的歌手.他红的时候,我还没开始听歌呢.原来他是香港大学毕业的?很多港大师生来捧场,原来香港老一代艺术家还是读了大学的?我提早退场了,实在是有共鸣的歌不多."

回歸後,香港聽說有兩首"港歌",一首是"獅子山下"另一首是"鐵塔凌雲"這次阿sam兩首港歌也有唱,
再加上香港大學舊生及學生一眾合唱港大百週年歌"明我以德"
什麼是香港精神?什麼是核心價值?
正當大部份歌手強調是"大中華歌手"也有如譚生般不斷轉迎大陸口味時,
阿sam正正帶出100% made in HK,
眼見演唱會中後期不少普通人提早離場時
我對這個演唱會是真的被感動了。
頭像
cityhunt

文章orange823 » 2012-04-24, 13:02

cityhunt 寫:講開強國演唱會,我那日睇阿sam發覺有個現象,就是也有為數不少的強國歌迷。
我本人對強國人沒太多的敵視,但因阿sam的歌曲他們實在不熟悉,
對他們來說是悶場,沒多久就聽到很多普通話高聲對話的聲音,對我來說實在困擾。

"其实,今天还去看来克许冠杰演唱会,年纪挺大的,肌肉松弛,舞姿滑稽,但是精神风貌不错.唉,只有3,4首歌我熟悉,别的都不懂,他是笔张学友还要老一代的歌手.他红的时候,我还没开始听歌呢.原来他是香港大学毕业的?很多港大师生来捧场,原来香港老一代艺术家还是读了大学的?我提早退场了,实在是有共鸣的歌不多."

回歸後,香港聽說有兩首"港歌",一首是"獅子山下"另一首是"鐵塔凌雲"這次阿sam兩首港歌也有唱,
正當大部份歌手強調是"大中華歌手"也有如譚生般不斷轉迎大陸口味時,

Sam都多強國人睇?有幾多人提早離場? 有無1,2成?
orange823

文章orange823 » 2012-04-24, 13:10

jon 寫:
Alan:
1). 見報率可入健力士, 去買魚去旅行去食飯全世界都知
2). 嘉賓王
3). 溫拿又見, 左右又見, MR又見

笑左,Alan d 野真係人人都知,年年25/事業線真係香港人金句
orange823

文章cityhunt » 2012-04-24, 19:01

應該有一成人係強國人,
佢地真係投入唔到,
有三千人原來係(近三成人) HKU 學生 (阿Sam自己講的)

orange823 寫:
cityhunt 寫:講開強國演唱會,我那日睇阿sam發覺有個現象,就是也有為數不少的強國歌迷。

Sam都多強國人睇?有幾多人提早離場? 有無1,2成?
頭像
cityhunt

文章譚氏擁躉 » 2012-04-25, 07:26

cityhunt 寫:唔算太好睇,反而今次fit喎,聲又掂身型一定好過譚生

同意, 不過剛剛睇生果報...

雖然阿倫已年屆 61歲,但身形弗爆,樣貌長青,令他仍大受粉絲歡迎,所以他前晚甫進火鍋店便成為人肉佈景板,大受侍應及食客歡迎,紛紛埋身要求合照,他亦有求必應,不論男女,阿倫都伸出親切的臂彎搭着大家合照,更有男士主動攬着阿倫的腰部,他都沒異議。

身形弗爆 :lol: :lol: :lol:
譚氏擁躉

文章orange823 » 2012-04-25, 08:01

譚氏擁躉 寫:
身形弗爆 :lol: :lol: :lol:

蘋果擦鞋 :lol:
orange823

文章yauwailino2002 » 2012-04-25, 17:16

查實 事業線 一詞新意係咪譚生發明?
yauwailino2002

文章luckyouuu » 2012-04-26, 16:32

2012年4月28日深圳谭咏麟演唱会门票
http://item.taobao.com/item.htm?id=14113602985
请致电:13631551187
luckyouuu

上一頁

回到 一般討論區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客