睇左2010年7月19日 Alan Concert, 都幾失望,

歌迷留給ALAN的說話

睇左2010年7月19日 Alan Concert, 都幾失望,

文章cuper » 2010-07-23, 00:49

覺得 校長 今次好慳皮, 個 show 唔似紅館演唱會, 反而似會展音樂會,

正如 校長 自己都講, 點解咁多金曲都唔見左既呢?

頭一小時, 好多首歌我都唔識, 只係識 <八十歲後> 及 <我愛雀斑>, 但都不是唱左完整一句, 第一首叫做識既 叫做 <紅酒> 叫做演唱會第一個高潮,

聽到音樂, 唱出第一句, 觀眾大拍手掌, 意思即係, 終於有首歌我地想聽既歌唱啦.

我都明白, Alan 2003年起開左好多次 concert, 2003左麟右李, 2004左麟右李 Part 2 都是 Alan 高峰之作,

2005 阿倫同克勤, 分開各自開演唱會, 歌者變曲演唱會令人拍爛手掌, 由一開始的 House of the Rising Sun, 床上的俏象, 歌者戀曲呢D 都係第一次聽, 但都好正,

仲正斗是 <Medley:世界停頓+刺客> , 傲骨唱到一半, 阿倫站在台中, 舞台升起, 音樂加速, 進知我內心多苦悶, ..............到最尾下下下, 下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下下 YES, 阿倫表現出超長氣

呢D 都係我想在 ALAN 演唱會內聽到的,

我唔介意每年演唱會都聽一次 <傲骨>,

另外, 去到 卡拉okay, 有D ALAN 既歌都冇得唱, 因為年代久遠冇MV, 要靠 ALAN 開新concert 出碟, 先會有機會在 卡拉ok 唱到

我理想做, 2010年再度感動演唱會係有以下既歌,

1.暴風女神
2.午夜騎士
3.刺客 (1986年萬眾狂迷演唱會版,係比2005concert 版快)
4.<傲骨> 
5.情是永遠著迷,讓我的手托著頭,甜蜜裡細心欣賞你,這緩的空氣
6.第一滴眼淚 --- 情是煎堆,你的心是鎚,甜夢為何被一一的烤碎,(又係卡拉ok 冇得唱,得2005 medley 版一段仔)
7.無邊的思億,沒半點小風波。。。。歌者戀曲,又冇唱,

以上對我黎講先係金曲,如果的一早知校長今次演唱會 rundown, 係咁多金曲都冇左,我真係未必會入場,真係留返係屋企睇 youtube 好過,

再講其實元素,嘉賓,
入得場睇ALan 大部分都係上左年紀的c奶, 不是全部都是,但大部分 law,

如果比佢地選擇,你估佢見到阿BEE 鐘振濤 做嘉賓,定係想見到 Mister 呢 ?

最近網上熱播,台灣超級星光大道 女參賽者 閻奕格 - 讓一切隨風, 水準<振陷>中港台,各種空虛冷冷冷,吹起吹起風裡夢,

我睇演唱會前,曾經幻想過有冇可能是 鐘振濤 做嘉賓 唱出 各種空虛冷冷冷,吹起吹起風裡夢, 我肯定觀眾拍爛手掌,

我知 溫拿已經 在2005做左演唱會果場嘉賓(錄影果場),但係好波都不妨一睇再睇,好歌麟迷們都聽左三十幾年,絕對可以聽到三十年,

小風波,愛在深秋,冇錯是金曲中的金曲,但唔係我心中的金曲,

左麟右李演唱會唔唱 傲骨世界停頓刺客情是永遠著迷暴風女神 我都尚可接受,因為要分一半比克勤,

但而係校長演唱會 wo, 傲骨世界停頓刺客情是永遠著迷暴風女神 一齊冇唱,其中一首一小段 medley 都冇,我真係接受唔到,

問心果句,呢次 concert, 校長誠意有幾多,擺左幾多心機落去丫?

同之前比,我相信真係少左誠意制作,

2003有西班牙舞,同克勤梁榮鐘的棟篤笑,睇得出係花左好多心機, Medley 一首勁過一首,將觀眾帶去高潮,出左碟之後成為霸住卡拉ok個mic 17分鐘的金曲,堅係勁正 * 夏日之神話 知心當玩偶球迷奇遇記理想與和平財神到護花使者愛情陷阱

2005的rundown, 傲骨勁有氣勢,好多金曲 medley, 有王伊文做火美人

今次演唱冇,冇左好多金曲同元素,令我呢個自2003(我係入場睇都幾前)起做左麟迷既我,超級失望,我趁現場好嘈時,真係叫左幾次回水,

希望Alan 下個 show 比多D誠意制作啦,無論係唔係拍 克勤都好,

而家去卡拉ok 唱 傲骨都係唱 2005版,因為大球場版係唱錯歌詞的,
cuper

Re: 睇左2010年7月19日 Alan Concert, 都幾失望,

文章minty » 2010-07-23, 22:49

cuper 寫:頭一小時, 好多首歌我都唔識, 只係識 <八十歲後> 及 <我愛雀斑>, 但都不是唱左完整一句, 第一首叫做識既 叫做 <紅酒> 叫做演唱會第一個高潮,

你連你知我知, 擁抱, 今夜情為証, 情義兩心知都唔識, 真係好懷疑你係唔係fans
我依然記得, 當我買生平第一張阿倫唱片的那個晚上, 佢就話唔再領獎了 :(
頭像
minty

Re: 睇左2010年7月19日 Alan Concert, 都幾失望,

文章欣欣向伦 » 2010-07-26, 14:16

Alan一早说啦,今次演唱会不是我的歌迷千万别来,因为听不到那么多“金曲”,多一些二三线的遗珠!
所以只能说你事先没有心理准备或者没有做好功课,对真正的伦迷来说这是一场alan诚意十足的演唱会!
欣欣向伦

文章SZEKI » 2010-07-27, 00:41

我覺得佢唔係fans lor
然而愛在甜後 只恐怕極其酸
應該如何打算 讓這愛自行了斷
頭像
SZEKI

回到 給ALAN的話

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客